Top
Informatie over keramist en kunstenaar Dorje
Dorje aan het werkKeramist Vladimir Radovic (1949, Zagreb, Kroatië) woont sinds 1971 in Nederland. Dorje, zoals hij door vrienden genoemd wordt, is specialist op de draaischijf. Hij maakt unica, geïnspireerd door keramiektradities uit de Boeddhistische culturen van China, Korea en Japan.

Hij werkt met aardewerk, porselein en EM-keramiek. Effectieve Micro-organisme is een mengsel van in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit in de combinatie van micro-organismen en is een ontdekking van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa.
(voor meer info: http://www.eminfo.nl).

EM-organisme blijven zelfs hun effectiviteit behouden als ze worden meegebakken in klei.
Klei wordt eerst met EM gefermenteerd en vormt zo de EM-keramiek. In EM klei zit silicium welke fungeert als informatie drager; net als de silicium in micro-chips. Het EM-organisme "communiseert" met zijn omgeving (b.v. water in de kom). De micro-organismen krijgen in de klei niet de kans om te ontsnappen.  De werking van de EM blijft zo voor langere tijd behouden. Vooral bij gebruik in water is EM-keramiek een zegen!
EM-keramiek is daarmee een oplossing voor één van de nadelen van EM. In vloeibare vorm verspreiden de Effectieve Micro-organismen zich snel, waardoor hun werking op den duur afneemt.

Het werken met EM:
  • er gaat grijze grove EM poeder in de klei om de structuur te verbeteren
  • er gaat EM-A in de klei wat het soepeler maakt
  • er gaat fijn wit EM-X poeder in het glazuur wat beter (ver)werkt;
  • hierdoor wordt de klei geordend en het product verbeterd: bloemen blijven langer goed in een EM-keramiek vaas; je drinkt lekkerder, je eet lekkerder, het proeft zachter en op deze manier heb je de meest schone glazuur gebruikt die er bestaat

Dorje's werk kenmerkt zich door speelse toepassing van oude tradities en evenwicht in vorm en elementen, in relatie tot schoonheid.
Lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten sinds 1980.


Dorje's reis naar Bhutan

Dorje kreeg in 2008 een uitnodiging om in Bhutan les te geven in pottenbakken. Het samenwerken met getalenteerde Bhutanen was inspirerend en een succes. Met name de samenwerking met Tinle Dorje, een excellente Bhutanese Tanka schilder, was een ervaring van cultureel en artistiek samensmelten van verschillende stijlen.
Nieuwe decoratie en bakmethodes werden ontwikkeld en ontdekt.


108 openingen, zodat het licht alle richtingen op kan schijnen108 openingen in het werk van Dorje.
In diverse werkstukken van Dorje komt het mythische getal 108 terug, bijvoorbeeld in de openingen die hij in zijn tempels, waxine-, oliebranders heeft verwerkt. Dit veroorzaakt en spreiding van het licht in 108 richtingen!
Als u meer wilt weten over het mythische getal 108, klik dan op de afbeelding van de kobalt blauwe lichtoffer lamp.Productenoverzicht